•  
  • Totalbanta Home
  • Privacy
  • Sitemap

Bättre och sämre socker

Socker är ett samlingsnamn för ett rejält antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.

Socker är sött och energirikt och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar används termen socker oftast om raffinerad sackaros.

Strösocker samt bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker såsom bit- eller strösocker.

Det finns många annorlunda sockerarter, de främsta sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.

Vi stoppar i oss allt överdriven mängd socker och kolhydrater för att det ska vara sunt för kroppen.

Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk såsom Coca Cola är inte nyttigt. bantningsmetoder

Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar tio sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?

Men Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika stora mängder socker som motsvarande mängd apelsinjuice. Skillnaden är emellertid att apelsinjuice består av vitaminer och mineraler vilket du inte hittar i en CocaCola burk.

Men låt oss ta en titt på lite olika alternativ till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Fibrer

Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.

Ungefär 9% är sockerarter, resten är fibrer.

Ca 75% passerar rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.

Finns i massa skilda livsmedel så att producenterna kan bravera med ”Innehåller nyttiga fibrer”

StröSöt – som strösocker men med flera annorlunda namn

Strösöt ser ut och smakar som socker – men innehar enbart ca 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% äkta produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd olika varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.

Inga kalorier och noll GI (glykemiskt Index).

Ser ut som och har likadan granulering som strösocker.

Förekommer naturligt i päron, meloner samt svamp med mera.

Sucralose flytande

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen inte ta upp Sucralose.

Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men till fullo sockerfritt.

Smakar som socker.

Finns som sacketter, absolut kolhydratfria, ger endast sötman och är utomordentlig till kaffe, te och liknande.

Sacketter skänker bara sötman.

Vill man också ha “Body”, dvs fylligheten som socker bidrar till, så finns det en pulvermix med maltodextrin.

Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med hjälp av syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en avsevärt lätt, vit, kristalliknande samt smaklös substans.

Maltodextrin tillämpas i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin med tanke på att det tas upp snabbt i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår väsentligen i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till fyra kcal per gram.

Aspartam ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är 4 kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin omkring 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från somliga andra sötningsmedel, inte en laxerande verkning vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är tillfört i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ungefär 2000 i Europa.

Substansen används som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..

Debatten gällande risker

Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda samt debatterade.


Share This Post

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest

Related Posts

Menu

  • Vad finns det för varor i en e- cigg butik på nätet?
  • Testa att ha en etikettmaskin, det är mycket bra att ha!
  • Välj en bra etikettskrivare när du ändå är i farten.
  • Skaffa etiketter snabbt och smidigt
  • Mildra hungern med lakritsgranulat när du bantar
  • 8 Skäl att börja fasta med 5:2 metodens halvfasta
  • Är det möjligt att röka e cigg utan farhåga för att riskera din hälsa?
  • Bjud på ditt eget sodavatten
  • Verkningsfull kaloritabell för den som önskar banta med kalorimetoden, LCHF, 5:2-metoden alternativt Atkins
  • Bättre och sämre socker
  • Vietnamesisk kanel och dess kraftfulla smak
  • Bättre muskler med hjälp av kreatin
  • Addera Saigonkanel till din LCHF-diet
  • Uppnå tillstånd av Ketos med Saigonkanel
  • Svenska casinon på nätet
  • Få en roligare och godare vardag med smakessenser och aromatiska ingredienser
  • Gräddsifonen kan man använda till så mycket mer än dekorationer med grädde
  • Gå ner i vikt med Saigonkanel
  • Sverigecasino
  • Spela på svenska casinon online
  • Totalbanta Home
  • Privacy
  • Sitemap

Powered by totalbanta.se